fredag 24 juli 2015

Turistfällor och oaser


Vi fortsätter att göra södra Skåne osäkert med vår framfart. I förrgår var vi i Skanör och badade. Igår var vi i Kivik och promenerade runt i smala charmiga gränder där det växte massor av klätterrosor och stockrosor rätt upp ur gruset. Ofta hamnar vi i riktiga turistfällor, men ibland som av en slump hittar man guldgruvorna.


Som Ulriksdals, inte visste jag att det låg i Kivik. "Stanna, stopp, sväng!" skrek jag när jag plötsligt såg en skylt som pekade in till Ulriksdals trädgård. Och det var som att hamna i den lugnaste, skönaste oas mitt i turisthysterin. Tyvärr var inte själva parken öppen, men jag frossade länge i plantskolan som hade den ena ovanliga växten efter den andra. Lönnar verkade vara något av en specialité. Förälskade mig i denna manchuriska strimlönn! Å om vi hade haft plats i bilen, då hade den fått följa med hem!

För några dagar sedan var vi i Fredriksdals trädgårdar. Så fint!

En sådan här rosengång skulle man ha! :)

Över 400 sorters rosor fanns att beskåda, indelade i rosgrupper.

Rosor med rost och i stor mängd.

Det fanns så mycket att se. Kryddträdgård, köksträdgårdar och äppelodling.

Snillrika konstruktioner för bönor och annat att klättra på.

Allt odlades i stor mängd. Kronärtskockorna var manshöga.

Vi hann med lite gofika också innan vi lämnade Fredriksdal.Den här utsikten har vi på kvällarna när vi sitter i utemöbeln och smälter dagens intryck.

En underbar semester! Men nu börjar det kännas att vi varit hemifrån länge och jag längtar lite efter min trädgård! :)4 kommentarer:

 1. Gofika och rosenbonanza, det låter ju helt underbart det! Ja visst får man njuta av alla andras rosor medan man inte ger upp om dina egna, några stackare har jag ju.

  SvaraRadera
 2. Man behöver se litet annat också. Och längta till sitt eget, som inte är så dumt det heller. Tänk att klippa alla de rosorna! Fast jag är från Skåne, visst jag inte heller att Ulriksdal låg där.Man lär sig något varje dag. / Britt

  SvaraRadera
 3. Kul att du får se så mycket fint på din resa i södern. Ulriksdal har jag missat! Måste jag verkligen göra något åt. :-)
  Borta bra men hemma bäst heter det ju, så jag förstår att du längtar hem. Ha det riktigt bra!

  SvaraRadera
 4. En balansgång det där, att vara och njuta borta, att längta hem. Vilken lyx egentligen att vi kan både och... =o)
  Fredriksdal är härligt, en plats jag besöker då och då. Galet är att jag ALDRIG besökt Ulriksdal. Jag kan inte skylla på att jag inte vet var det ligger... Men de gånger jag har haft vägarna förbi har det varit stängt. Du, om ni har trångt i bilden ska du INTE besöka Åbergs strax utanför Ystad innan hemfärd =oP
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera