fredag 10 januari 2014

Trädgård 2014

Hur kommer MITT 2014 i trädgården att bli? Jag ser mycket framför mig förstås – nya rabatter på baksidan och flera träd (för att ersätta de som ska fällas) och såklart ska vi fylla de rabatter med perenner och buskar som redan förberetts/förbereds. Vad gäller träd så drömmer jag om magnolia och kanske …

Jag drömmer om mera lummighet på vår ”pampas” på framsidan – men vad orkar och hinner vi med? Vi måste/vill förstås avsluta nya sittplatsen på framsidan som vi började gräva i höstas! Den kan bli mysig med många rosor och avenbok som fond.
Källa: Flora Linnea. Stanwell Perpetual, Wild Eric,  Burgundy Ice, Wasagaiming,
 

Träd måste vi plantera många (!) på framsidan för att skapa lummighet på sikt. Tänker mig att bortre sidan av vår tomt ska få många träd (bli parkliknande) och sidan framför huset ska bli mera ”trädgård”.

Vi drömmer om en gångstig från grinden på framsidan och fram till huset. Just nu kalkylerar vi med sjöstensplattor som är kvarlämnade från förra ägarna här (gillar tanken att använda det som redan finns). Men… det handlar om 35 meter, det är en stor gräs/örtplatta på framsidan! Får se vad vi hinner och hur lusten faller sig!
 Angående planerad gångstig – L har tillverkat ett par rostorn/växttorn åt oss, och jag tror att de kan passa utmed gången alldeles utmärkt. Dels för att skapa höjd, dels för att visa väg mot grind respektive hem.


 

 

Just nu har vi två pallkragar på framsidan som fått husera rödbetor, sallad, potatis och sockerärt.  Några pallkragar på sidan av huset har haft/har smulgubbar. I höstas satte jag vitlök i en av pallkragarna på sidan av huset och hoppas mycket på dem. Pallkragarna på framsidan får nog någon typ av ärtor/bönor igen samt potatis. Men min stora dröm (som ska uppfyllas så småningom) är ju en stor köksträdgård med odlingskragar och helst ett växthus i anslutning.


 När jag läser det här så förstår jag ju att det är svårt att avgränsa allt till 2014. Det handlar fortfarande om att skapa en struktur och ram för trädgården. Visst vill jag uppfylla allt just nu och helst på en gång, men anstränger mig verkligen att ta det lugnt. Vi flyttade faktiskt hit våren 2012 och inget var gjort här – inte ens ett fruktträd fanns planterat och allt på marken bestod av kvickrot, rallaros, åkerbräken, örnbräken och annat ogräs! Jag måste helt enkelt lära mig långsamhetens lov och njuta av varje grej vi gör för de för mig faktiskt närmare till min dröm av vår egen drömträdgård.
På tal om det, tack för kommentarer i föregående inlägg, de hjälpte mig att stanna upp i min iver och verkligen tänka till över varför jag gör och brinner för det jag gör! Det gäller att ha kul, och är man en anläggare/projekterare så är man! Och kul tänker jag att ha!
Det här var en tolkning av veckans tema i Blommig fredag: Trädgård 2014. Kika in hos "Bland rosor och bladlöss" och se flera tolkningar av temat.
 
blandrosorochbladloss.blogspot.se
 
 
 
 

5 kommentarer:

 1. Vilka härliga planer...blir så roligt att få följa med och se dom förverkligas och njuta av dina fina bilder....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Planer är bra! Att planera och prioritera är också bra. Tanken på rum med tak och väggar - där hade jag börjat eftersom det tar tid. Samtidigt så är det grunden i den där sköna oasen vi vill ha :-) Andra tankar mår ibland bra av att få mogna ett varv, en säsong till...

  Ni kommer skapa en Kalasträdgård! Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Vilka stora planer. Det måste till yta för dom. Men finns det inget där nu? Flera träd t ex tar ju plats.

  SvaraRadera
 4. Din trädgård ser ut att ha ännu större gräsmattor än min till och med. Det är en utmaning att göra en sådan trädgård ombonad och "mysig". Jag planterade träd först av allt för att få till lite höjd i allt drt platta. Och så hyrde jag in en grävmasin som frog bort grässvålen där rosengången skulle bli.

  SvaraRadera
 5. Mycket att ta tag i låter det som. Jag ser fram emot att se hur det händer.Vad du gör så skriv eller rita ner dina planer allt efter som och spara. Jag satt i julas och gick igenom mina block där jag samlat tankar, planer och idéer och OJ så kul det var att upptäcka hur tankarna utvecklats! Himla tur att jag inte kunde göra allt jag tänkte i början, för då hade inte annat som blivit lyckat fått bli till :) Lycka till med skapandet och lekandet!

  SvaraRadera