fredag 8 maj 2015

Uppdragna plantor i år

Vårvintern har ägnats åt att dra upp plantor från frö. Det är sådan glädje i att se dem gro och följa dem från de små hjärtbladen tills man ser vad det ska bli av dem. Nu står de i uterummet och får stadga till sig.

Guldoxalis
Den här guldoxalisen föll jag för när jag kikade bland alla fröer hos impecta. Jag gillar dess lite trassliga sätt att växa och de små blommorna som fäller ihop sig när kvällen kommer. Dessutom tycker jag de passar till vårt gula hus.

Jätteverbena
I år grodde jätteverbenorna så det stod härliga till! Ett fyrtiotal plantor står i uterummet och väntar på utplantering. Förra året grodde bara två plantor. Jag behandlade fröerna exakt lika dant som förra året ("köldperiod" i 8-10 grader ett par veckor och sedan in under lampa) och ändå skiljer sig utdelningen så mycket.

 
Jag ser fram emot deras vackra flor i rabatterna!
 

 
Om någon kikade på "Trädgårdstisdag" i veckan så planterade de en hel rabatt med bl.a. jätteverbena och chokladblommor. Blir säkert hur läckert som helst! Jag skulle om tiden fanns vilja göra något liknande, men kommer att placera ut mina jätteverbenor lite här och var i befintliga rabatter.

Ricin "Carmencita Bright Red"
Nytt för i år är att jag ska prova Ricin. Blev lite sugen när jag pratade med en arbetskamrat om dem och tycker att de ser väldigt vackra ut på de bilder jag sett. De är kanongiftiga så man får se upp! Vi har inga småbarn i bekantskapskretsen just nu, och Axa rör inga växter så det ska nog gå bra.
 

Trädgårdsriddarsporre "Blue Bird"
Några trädgårdsriddarsporrar har grott, och jag vill gärna ha dem för jag tycker de är så vackra. Tyvärr anses de som snigelfavoriter så vi får väl se om dessa små plantor överhuvudtaget får någon chans i den stora vida världen? Snigelgiftsbarriär runt plantorna ska provas!
 

Chili "Cayenne Long Slim"
Förra årets chiliskörd blev god men sorterna var lite väl milda i min smak. Därför har jag satsat på en starkare sort i år.

Squash

Squash ska jag ha för första gången.

Ja just det, sen har jag ett antal plantor av "Judas silverpenningar" som jag inte fotat. Jag fick fröer av A-M och G förra året. Några plantor har jag redan satt ut i rabatten, mest för att jag inte orkade planterade om dem, men många plantor står fortfarande i uterummet.

 
Äntligen fredag! :) Ha en härlig trädgårdshelg!
 
 
 4 kommentarer:

 1. Viken växtkraft, jag har sått lite blomsterfrön i år, brukar inte göra det. Det jag lyckats med är stockros, resten ser väldigt tanigt ut. Tomat och andra grönsaker går däremot bra. Så fint det kommer att bli i dina rabatter, Verbenan är så fin. Tror min ligger kvar i fröpåsen. Ha det bra! Marika

  SvaraRadera
 2. Jättefina verbenor. Jo, jag såg också hur de kastade ut verbenaplantor på TV. Har du inte haft squash förut? Det kommer du f´garanterat lyckas med. / Britt

  SvaraRadera
 3. Oj, vad det växer hos dig! Mycket ståtliga jätteverbenor och guldoxalisen snygg till fasaden. Squash är kul att odla, men det gäller att plocka innan de blir för stora. Är man bortrest några dagar kan man komma hem till riktiga monster.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Wow! Vilka verbenor! Det kommer att bli jättefint! Jag gillar dem också och kommer att skaffa hem några senare. Jag är rätt usel på att driva upp blomfrö, så jag shoppar plantor. :-)
  Ha en härlig helg!

  SvaraRadera