söndag 2 augusti 2015

Om att första solhatten blommar, nyplantering av träd och annat som jag gillar


Först ut att blomma av solhattarna var en egensådd ute i Insikten. Det lär bli fler som blommar framöver. Jag gillar dem skarpt!

Vi börjar att jobba i morgon och det är väl det som gjorde att äntligen vår ornäsbjörk kom i jorden. Man vet ju hur man brukar känna sig första jobbarveckan, inte läge för plantering precis, så det var lika bra att få det gjort!

Ornäsbjörken har vi satt bakom gästhuset där den får tillgång till ganska mycket vatten från berget. Jag hoppas verkligen att den ska trivas!

Om ornäsbjörken kan man läsa att den upptäcktes i Lilla Ornäs i Dalarna 1767 och utnämndes 1985 till Sveriges riksträd. Den blir 20-25 meter hög. Jag tycker bladen är läckra!


Nävan Roxanne har blommat flitigt hela sommaren i kruka och verkar inte mattas av samtidigt som en del blad rodnar. Jag tycker hon är jättesnygg!

Hon är definitivt en stark kandidat till framtida rabatter hos mig!


Jag drev upp ricin på vårvintern och den blev verkligen läcker. Som ett litet träd! I alla fall den här som fått någorlunda mycket sol. Jag satte några plantor i Torvblocksrabatten också men de kvävdes nästan av allt annat som växer där.

Ja, i Torvblocksrabatten har det verkligen vällt över alla breddar i år. Jag ska komma ihåg att jag gillar denna lite otippade kombination; vitt, gult, rödrosa tillsammans med mörkbladigt!

Och visst är det fantastiskt med denna pastellakleja som blommar hela sommaren!
I den gamla björken vid stora stenen blommar okända klematisen extra fint i år.

Humlor och bin surrar omkring och jag önskar att jag hade ett makro till min kamera så jag kunde fånga dessa fantastiska djur riktigt nära.

Här en inflygning till oregano.

 
 
Som sagt, i morgon börjar allvaret igen! Tillbaka i arbete.
 
 


4 kommentarer:

 1. Så mycket fint hos dig. Solhatten är jättesnygg, roligt med egensått. Rozanne är en favorit hos mig, så trogen. Wow, vilken söt akleja, perfekt med lång blomning och så snygg ihop med axen.
  Ha en bra första dag på jobbet. Jag börjar också i morgon.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder på din trädgård, gillar bilderna på humlan, klematisen verkar trivas bra.
  Ha det fint! Marika

  SvaraRadera
 3. Så fint det blommar hos dig! Planterade några solhattar för några år sedan som dog på vintern. Roxanne har stått på min önskelista, men jag tror nästan att det är sån som jag fick gräva upp i en kollegas trädgård för några år sedan. Roxanne är verkligen fin.

  SvaraRadera
 4. Vad fint du har, älskar solhattar Som är rosa och vita, men de vill inte riktigt trivas hos mig.

  SvaraRadera