tisdag 10 juni 2014

Och vad kan en så'n här liten goding heta? 
 
Idag vecklade pionen ut sin första blomma! Jag har gått och kikat och väntat, kom ju inte ihåg vad det var jag köpte för sort på Zetas förra året. Och det vet jag ju fortfarande inte, men den överträffade mina förväntningar! Så fin med sina enkla blad! (Färgen är inte så skarp i verkligheten som bilden visar utan mer mörkt röd). Om ni känner igen pionen skulle jag bli jätteglad för att få ett namn på den...
 


Trädgårdsnävan i Zetarabatten lyser upp. I år har den bestämt sig för att ta upp kampen med kantnepetan och riktigt breda ut sig. Den har jag inte heller något namn på...

Jag vill skärpa mig vad gäller växtnamn och börja spara växtlappar och göra en växtförteckning. Märker ju att det ger ytterligare en dimension på trädgårdsintresset om man vet vad växterna har för sortnamn eller latinska namn.


Kvällarna är ljuvliga nu. Nästan smärtsamt vackra. Och schersminen sprider sin doft i omgivningarna!


So Long!

 
 
 

14 kommentarer:

 1. Jag har sparat lappar sedan några år tillbaka, men någon ordentlig växtförteckning har det inte blivit. Själv är jag inte värst brydd om de latinska namnen, men jag vill gärna ha koll på de svenska. :-)
  Pionen är jättefin! Jag har bara dubbla, men de där med enkla blad är väldigt vackra.

  Ha det fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där jag bodde förut så hade vi fyllda underbara bondpioner. Så läckra! Men visst är denna enkla fin, och insekterna älskar den!
   Skönheten är viktigast, så är det! Men nu har jag blivit nyfiken på mera! :)
   Kram Annika

   Radera
 2. Vilken vacker pion! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med namnet. Jag har väl ingen växtförteckning, men koll på de flesta växter har jag:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den fin! Vill absolut ha en massa fyllda pioner så småningom, men gillar denna enkla! Det blev en glad överraskning!
   Kram Annika

   Radera
 3. Det är svårt det där med lappar. Försnillar man inte dom själv gör någon annan det. Fåglar t ex.
  Det bästa rådet är att dokumentera inköp i en trädgårdskalender på datorn (eller i en bok). Kan man inte se i Zetas sortiment efter vad det skulle kunna vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om Zetas katalog, Lavendia! :) Jag läste på och sedan googlade jag på bilder. Det mest sannolika är att det är "Scarlett O'Hara"!
   Kram Annika

   Radera
 4. Jag är jättedålig på att anteckna eller spara lappar. Jag tänker att det är väl strunt samma, bara den är fin. Men sen vill jag ändå veta vad det är ... kanske för att läsa på om den eller skaffa fler. Tänker alltid att jag ska bli bättre på det, men men.

  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte nog att skönheten var det viktigaste, och det tycker jag fortfarande. Men ju mer intresset utvecklas, desto mer vill jag veta: namn, släktskap osv. En del lappar satte jag vid växterna men efter en vinter är många puts väck!
   Kram Annika

   Radera
 5. Piontider. Me like. Din "okända" är superfin!

  Jag har alla (iaf 95 %) mina växter i ett Excelark. Min sammanställning är guld värd för för jag glömmer så snabbt vad jag planterat. Egentligen är det inte så viktigt, huvudsaken är ju ändå själva växterna. Men eftersom jag ääälskar Excel så blir det liksom inte så jobbigt.

  Lycka till med roshäcken förresten.
  Kommer bli grannt attans!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar Excel också så visst ska här bli en fullkomlig växtlista från min trädgård, i alla fall från och med nu! :) Min nyfikenhet om växtvärlden växer ju mer jag håller på här på mina "ytor"!
   Kram Annika

   Radera
 6. Underbara bilder! Vilka färger!!!
  Jag försöker numera dokumentera namnen, men tidigare gjorde jag inte det och där finns en del därute som jag inte vet vilka de är, men så får det vara och förbli. Njuter ändå av dem, även om jag också tycker att namnet tillför ännu en dimension. Men njuta av dem kan vi ju ändå! =O))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från och med ska jag dokumentera! För som du skriver, även om man njuter av dess skönhet så vill man veta mer!
   Kram Annika

   Radera
 7. En härlig tid nu! Visst är det skönt när det går framåt - förstår att ni gläds åt allt extra ljus.

  Pionen - ser ut som en hybrid och de som Zeta har i listan i år som då kan va aktuella är 'Buckeye Belle' och 'Scarlett O'Hara'. Gissar på den senare. Men pioner kan ha icke-typiska blommor de första åren efter plantering.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina! Vad kul att du skriver "Scarlett O'Hara", för det är faktiskt vad jag gissar på när jag googlar på pioner!
   Kram Annika

   Radera