söndag 13 oktober 2013

På baksidan av vårt hus

Vår baksida är en skogstomt med massor av blåbärsris. Det är nog här vi är mest och njuter av avskildheten.
När vi flyttade in så växte sly, rönn och örnbräken upp på berget. Sakta men säkert gör vi platsen till vår, och drömmen är att få till en yta där natur möter trädgård på ett naturligt sätt.

Vi bor på en ås så jorden är sandig till skillnad från framsidan som har markberetts och består av både lera och annat. Den moiga, sandiga jorden gör att vatten snabbt rinner undan. Bra för växter som inte vill stå blött på vintern, men det kan kräva lite vattning sommartid. 
Det är charmigt med blåbärsris och ormbunkar.
 

Men den sista tiden har jag rivit upp rötter och blåbärsris och lagt dit jord som det ska bli gräs på. Som sagt - bit för bit gör vi marken till vår.

För varje liten bit vi erövrar så stöter vi på sten. Stenarna ser inte så stora ut när de ligger där i jorden, men så snart vi börjar kämpa med att få upp dem så märker vi att de är mångdubbelt större än vad vi först trodde! Det börjar bli en ansenlig hög med sten som vi baxat upp, kanske kan det bli en stenmur så småningom?

När vi flyttade in så fanns en damm med fontän på berget. Tyvärr läckte den så mycket att vi tog bort den. Eftersom berget under var förstört så valde vi att anlägga en liten rabatt på ytan. Jag planterade silverarv, krypflox, salvia, gråtimjan och jättedaggkåpa våren 2013.

Längre fram på sommaren så flyttade jag daggkåpan för den tyckte att det var alltför snålt med jordmånen på berget. Istället fick mera salvia ta plats, något som insekterna älskade!

Ja, det var lite om baksidan av vårt hus.

Idag...
  • har vi planterat narcisslökar i slänten på framsidan. För att få ner lökarna krävdes en rejäl ogräsrensning!
  • har vi planterat tulpanlökar på baksidan. Hoppas nu att rådjuren låter dem vara ifred!
  • har vi fikat utomhus i den bleka solen och tittat på asplöven som faller som gul snö till marken. Vackert men lite vemodigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar