söndag 1 juni 2014

Om växthustankar, köksodling och ett fylleriprojekt

 
 
Jag trodde inte att jag skulle tycka det var så kul med tältväxthuset som jag gör! Varje dag kikar vi in där, vattnar, göder och hejar på växterna så att de ska växa duktigt!
 

Tomaterna blommar för fullt och har börjat att sätta frukt.


Chili Lombardo med sitt buskigare växtsätt har satt ganska många frukter.


Men även Anaheim börjar få små frukter! Jag har chiliplantor både i växthuset och uterummet, och än så länge växer de ganska jämnt och utvecklas på samma sätt.


Physalisen har lagt massor av kraft på att växa uppåt sen vi köpte den. Men minsann, ser man inte några blomknoppar under bladen!


Gurkplantorna börjar komma igång att växa nu. De hade en jobbig start med något som käkade på bladen, men nu ser det ut som de har det bättre. Även paprikabladen verkar populära att tugga på.Det får inte plats så mycket i lilla växthuset, men det känns väldigt lagom för oss. Nu får vi ju en chans att testa oss fram och se om det här med växthus är något för oss.

Nu lite om själva fylleriprojektet: Arbetet med att plana ut baksidan så att vi kan fylla på med jord och så gräs där skogsmaskinerna gick fram på vårvintern har påbörjats. Nästan allt blåbärsris strök med vid trädfällningen just här.


Hjulspåren är på sina ställen en halvmeter djupa och jag har börjat fylla dem med sten och grus. L har börjat plana ut de "vallar" som skapats av hjulen. Ett tungt arbete som får ske lite pö om pö. Lägger in en bild på hur det såg ut ungefär samma tid förra året:


Med de stora granarna och massor av blåbärsris. Hm, lite skillnad! Vi har fått det så ljust och fint på baksidan och solens spel i lövskogen på kvällarna är väldigt trevligt att sitta och titta på nu när granarna är borta. Men visst var det en trollsk stämning tidigare med dessa jättar!Jag antar att mina tidigare försök att så gräs på delar av ytan ser ut som det brukar göra när man sår gräs på näringsfattig skogsmark. Väldigt glest. Det här kommer aldrig bli någon golfgreen men med lite jobb så ska det i alla fall kunna bli en skön, grön yta att vistas på. Vi får ge det lite tid, helt enkelt!

Ännu en (mestadels) solig helg börjar ta slut. Nästa vecka är fyradagarsvecka så det känns ju bra!

Ha en fin vecka!

5 kommentarer:

 1. I samma stund som jag blev med växthus blev jag fast. Det var tre år sedan och växthuset är verkligen min favoritplats i hela trädgården!
  Vilket jobb ni gör på baksidan! Jisses... Att fylla igen det där är krävande jobb. Fast det ser härligt ut och jag förstår att lövträd ger lite mer ljusspel än granar.
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 2. Kommenterade i förra inlägget men såg att det föll bort. Och när det gäller den svenska regnskogen så är den så god som någon, vilka härliga bilder! Och ditt rosentorn kommer att bli så fint så fint, tänk bara, fullt med rosor som väller ut!
  Vad det växer i ditt växthus, tala om att ha gröna fingrar!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om din jämförelsebild, där man verkligen kan se skillnaden och det är väldigt inspirerande. Tänk så fint det blev! Lycka till i växthuset!

  SvaraRadera
 4. Har själv bara ett litet växthus men det används flitigt nästan hela året och sprutar ur sig si så där en 2000 plantor. Det är jättekul!
  Fina plantor du har.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Jomen du har lite att göra! Härligt när det kommer resultat på det ätbara. Jag har två miniväxthus på balkongen, inte så vackra men så praktiska att ha tomater och sånt i.

  /Jenny

  SvaraRadera