måndag 30 december 2013

Årskrönika del 2: maj - augusti 2013

Maj
I maj exploderade naturen och jag hann inte riktigt med.


Alpaklejan var så näpen och myskmadran blommade bedårande. Passionsblomman tog sina första trevande klättringar uppför växtstödet.

Några nya planteringar tillkom. Rabatten-på-berget var väl egentligen en nödlösning för att dölja de fula lämningarna av en damm som stått där, men kan nog bli riktigt fin. I mitten en rabatt i en bergsskreva med timjan, alpakleja, alpaster och aubrieta. Och så en julros också förstås. Nedersta bilden visar "Zetarabatten" med bl.a. pioner, kantnepeta, strandveronika, rudbeckia och gräs av mischantus-typ.


Jag gladde mig åt allt som blommade. Både det som var planterat och det som naturen bjöd på. Här blåbärsblom, sockblomma och saxifraga.

JuniI juni hade växterna brett ut sig i bergsskrevan. Timjan blommade, likaså alpaster, akleja och aubrieta. Tomaterna växte till i sina krukor och aklejrutan var ståtlig.
 
 


Mina frösådda aklejor hade växt till sig och jag planterade ut dem i rabatterna.


Projekt "plana ut den branta slänten" påbörjades.


Stjärnflockan var en ny bekantskap för mig och jag kunde inte se mig mätt!

Juli


Juli var vår semestermånad och vi njöt i fulla drag av det vackra vädret. Förutom några semestertripper till Norge, Skåne och Danmark så höll vi oss hemma. Sockerärtor, rödbetor, potatis och jordärtskocka trängdes i pallkragarna. 
 
Sockerärtor ska odlas igen, helt klart!
 
 
 

Torvblocksrabatten blev till.

Augusti


I augusti var allt frodigt och stort i Zetarabatten. Tänk vad perenner växer på bara en säsong!  (Även ogräset ser jag)."Släntprojektet" blev äntligen klart.


Häcken växte sina modiga centimetrar.


Jag var på en växtmarknad och kompletterade med växter till torvblocksrabatten. Mer om dessa i morgon.

Det var del 2 av tillbakablickandet. Nästa del kommer snart...


1 kommentar:

  1. Aklejor har jag många, men bara "vanliga"... eller de flesta är nog vanliga... hade en del speciella sorter för många år sedan, men nu har de korsat sig hej vilt och övergår allt mer till den helt enkla, vilda...
    Och myskmadran, denna underbara lilla som brer ut sina doftande mattor - åh vad jag gillar dem :)
    Nu ser jag fram mot nästa del av årskrönikan!

    SvaraRadera