måndag 9 december 2013

Rödeken

Förra året fick jag en rödek av min arbetskamrat. En frösådd planta som hon i sin tur hade fått vid något tillfälle. Hon hade inte plats för någon ek och hon tyckte synd om trädet som stått i en trång kruka i tre år.

 


Jag har ju gott om plats så jag adopterade den gärna. Och på bara ett år så har den fördubblat sin storlek! Den blev nog väldigt glad när den fick breda ut sina rötter i jorden och slippa den lilla krukan.

 
Höstfärgerna är helt magnifika! Bladen är stora och flikiga, liknar mer lönnens blad än ekens. Jag tycker mycket om den.

Om rödeken kan man läsa att den kan bli 25-30 meter hög och väldigt bred. Hm, undrar om jag tänkte fel med placeringen? Nåja, så stort blir det nog inte på väldigt många år. Den används ofta som parkträd och ju soligare den står desto rödare blir höstfärgerna, i alla fall så länge trädet är ungt.


Här var det nog tänkt att jag skulle fota äppleträden men man kan se rödeken längst bort till vänster.

Det är något speciellt med växter som man har en liten historia omkring. Den blir mer värd för en, på något sätt. Tror jag skrivit det förut!
 
So Long!

2 kommentarer:

 1. Vilken underbar färg på bladen!

  Jag köpte frön särskilt till steglits i går - raps. Men de gillar vanliga solrosfrön också.

  "I januari den smällkalla vintern 2011 upptäckte några fågelskådare ett stort oskördat rapsfält i Storvreta - Uppland. Flocken med fåglar som höll till där innehöll som mest 1000 steglitser och 800 gråsiskor!! På stubbåkrar efter raps rastar på hösten ofta hämpling, bergfink, bofink och grönfink. Alla älskar rapsen som blivit kvar på marken."

  Så stod det. Min kollega som jag köper hos var dock inte säker på att rapsen slår solrosfrö när båda finns att tillgå, men jag ville testa eftersom jag är så förtjust i steglitsarna och deras metalliska små läten :)

  Jag har också hört att nigerfrö (vad nu det är) ska passa steglitasar. Men det har jag inte testat. Tydligen verkar det som om det som lockar gråsiskor även lockar steglitsar :D

  Ha en fin dag!
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info! Vi har en fröblandning med solrosfrön i, så kanske kan vi få ett besök om vi har tur! Kan bara minnas att jag sett steglitsen en gång och då trodde jag nästan att det var en förrymd burfågel. :P Så färggrann!

   Gråsiskan har vi haft vid fågelbordet, det ser jag när jag googlar på bilder av den. Jättefin!

   Radera