söndag 9 mars 2014

Vårtecken och vårfix

Vilken dag! Sol och värme, fågelkvitter och humlesurr! Jag såg till och med en citronfjäril! Och äntligen en dag med röj och stök i trädgården!

Vi började med att klippa ner vår rhododendron som efter snöskador och ålder börjat se alltför eländig ut.

Före nedklippningen
Alla grenar fick gå i kompostkvarnen och bli stig i den blivande lunden.

Efter nedklippning
Den såg en aning stympad ut efteråt, men jag hoppas att det kan bli bra så småningom och att detta gör den mer tät och "bullig" i sitt växtsätt.Några grenar av rhododendron hade rotslagit sig spontant. Dessa planterade vi i vår blivande lund. Trivs de så trivs de, vi får se! Jag satte några kvistar i kruka också för att se om det går att ta sticklingar. Har ingen aning om ifall man kan göra det med rhododendron, men går det så går det!


Det puttrar verkligen i jorden och överallt ser man små knoppar och blad som kikar upp. Så glad jag blev när jag såg att gulsipporna jag fick förra året verkar ha tagit sig. Jag skulle vilja ha en hel matta av gulsippor! (Bredvid gulsippebladen ser det nästan ut som gulviveblad? Kan det vara det?)En hel del insekter letade efter nektar. Vet inte om det lilla biet syns som förskräckt lämnar vintergäcken när jag kommer fram med kameran.


Lilla gula krokusen blommar.


Julrosen förstås.


Lite kul att vi nu hittar snödroppar lite vartsomhelst där vi lagt ut anläggningsjord! Taniga är de, förmodligen från gamla lökar - men jag fick lite snödroppar i alla fall som jag så gärna ville ha!


 
Aklejan jag drivit upp som frö visar fräscha bladrosetter. Förhoppningsvis ska den blomma i år!
 
 


Ja, en massa fräscha bladrosetter finns överallt! Här alunrot.Klätterhortensian som jag flyttade sent i höstas från framsidan till baksidan verkar pigg och alert. Hoppas att den kan tänka sig att klänga upp på den ek jag planterat den vid.


Jag kunde förstås inte låta bli att klippa ner visset och kratta en del! Hoppas nu att det inte kommer ett stort bakslag!


Vår lilla trädgårdsmästare var med oss hela dagen.Ett säkert vårtecken är när vi ställer utemöbeln på "flustret" igen.


Och när tvätten får hänga på tork utomhus.


Efter en lång härlig utedag så avslutade jag med att plocka in sådderna som stått på stratifiering i källaren. Till min förvåning såg jag att en del av dem redan grott! Här stäppsalvia som kämpat sig upp i förhoppning att få lite ljus.


Och här Glansmiskantus med små strån i vädret.

Dessa får nu trängas under växtlampan tillsammans med lammöra, jätteverbena, buskvallmo och fläckflockel som inte grott. Ska bli så spännande att se vad som händer med dem framöver!


Rudbeckian som jag skolade om i veckan ser ut att trivas.


Chilin likaså.

Vi har haft 16 grader varmt idag! Den 9 mars! Måste väl ändå vara någon form av rekord?

Klicka på bilden nedan och kika på hur våren utvecklar sig för andra bloggare runtom i Sverige!

http://annicaostlund74.blogspot.se/2014/02/varteckensutmaning-2014.html


Ha det gott!
 
 
 

12 kommentarer:

 1. Så många järn i elden! Rhododendronet kommer att klara sig jättebra, det är inte lätt att ta död på de storbladiga. Fantastisk bladrosett på alunroten de har älskat den här vintern. Snygg vovve också.
  Är du nöjd med din kompostkvarn? Jag funderar också på att köpa, men är lite skeptisk.

  SvaraRadera
 2. Oj, så mycket härlig vår det är hos dig redan! Vilken underbar och stor trädgård ni verkar ha. Och att se citronfjäril först (av fjärilar, alltså) betyder visst tur och att man får en riktigt fin sommar!!! Rhoddisen kommer nog att bli jättefin och kul med rotskotten. Och jag tror ju att det går att göra sticklingar av dom. Och om jag skall tro lite till så är det att jag tror bestämt att det är en gullviva som kommer där. Tänk att du fångade biet i flykten så fint!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Citronfjäril. Oj, den måste vara helt förvirrad!
  Håller tummarna för att era rrhododendron (svårt ord) klarar sig. Den verkar ju trivas med tanke på att den redan satt rotskott. Skulle gärna ha en rhododendron men den trivs inte alls här. Tror det är för mycket kalk i jorden. Nåja. Man kan inte få allt ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 4. Mycket härlig vår på dina bilder! Modigt att ta ner så mycket på roddisen, men den blir säkert toppenfin.

  SvaraRadera
 5. Åh, man riktigt känner hur det puttrar av växtkraft... Vackert, vackert. Ja, och kunde ana doften av nytvättat som får torka utomhus, ah!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 6. Det ska tydligen vara lätt att ta sticklingar från rodedendron, men jag har inte provat själv... Lycka till!

  SvaraRadera
 7. How lovely to see spring awakening. We are still waiting for snow to melt. Is your dog a standard poodle? Ours is brown, she is small for a standard, but perfect in our eyes.

  SvaraRadera
 8. Oj, vilken underbar parad av vårtecken. Så härligt att få en heldag i trädgården med trädgårdsmästaren som övervakar från sin position högt uppe på stenen =)
  Håller tummarna för en fin vecka och ännu fler vårtecken till helgen!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 9. Ska bli intressant att se om din rododendron tar sig som du tog en bit av. Jag prövade också i höstas. Men det syns inga nya blad än. Men det gör det ju inte förrän rododendron blommat. Så inte ge upp än.

  SvaraRadera
 10. Här har det inte varit så varmt som +16 ännu, men +10 - och det får man ju vara väldans nöjd med! Kul att du har en rådis som rotslagit sig och att du tagit sticklingar. Vilken sort är det, den "vanliga" lila catawbiense eller.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är den vanliga parkrododendron med lila blommor. Hoppas att de rotslagna klarar sig på nya platsen och att sticklingarna får rötter! Fortsättning följer...
   Ha det gott!

   Radera
 11. Din rhodedendron blir säkert jättefin. De tål en hel del beskärning. Fina bilder med mycket vårkänsla!

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera